Categorieën
General

Android Smartphone zonder Google

Een Android smartphone waarbij Google niet meekijkt? Dat is /e/, een versie van Android, waar alle Google diensten uit verwijderd zijn.

Een telefoon waarbij Google niet meekijkt met alles wat je doet? Dat kan met /e/, een speciale versie van Android, waar alle Google diensten uit verwijderd zijn.

Google is watching you

Google heeft ruim 200 verschillende netwerken, waarmee activiteiten van gebruikers op vele verschillende manieren bekeken en geanalyseerd worden. Via Google Search, Google Analytics, YouTube, Chrome, Android, de Play Store, en vele andere systemen verzamelt Google data om daarmee profielen van haar gebruikers op te stellen.

Apple iPhone als alternatief

Ben je gesteld op je privacy en vind je het niet prettig dat Google meekijkt met alles wat je doet op je smartphone? Het meest eenvoudige alternatief is de aanschaf van een iPhone, maar dan kijkt Apple met je mee. En Apple verzamelt ook gegevens van je, maar respecteert in het algemeen jouw privacy een stuk beter.

Echter via Siri, de spraakassistent van Apple, kijkt Google toch weer met je mee. Die kan je desgewenst nog uitzetten.

Verder zijn iPhones niet goedkoop. En iOS, het besturingssysteem van Apple is closed source, net zoals de App Store.

Android aanpassen

Android daarentegen is een open source besturingssysteem, waar Google haar diensten aan heeft toegevoegd. Sterker nog, Android wordt door Google ontwikkeld en bijgehouden.

Maar omdat Android open source is, kan je het aanpassen naar eigen wens en je eigen apps kiezen. Je kan zelfs een andere app store kiezen als je niet gebruik wilt maken van de Play Store van Google. Maar lastig is dat soms wel, omdat een aantal apps voorzieningen gebruiken uit de Play Store en daar dus van afhankelijk zijn. Dan is het dus de vraag hoe belangrijk die apps voor jou zijn.

Je kan nog een stap verder gaan en je eigen aangepaste versie van Android maken. Dat heet een fork, zeg maar een aftakking van de originele software. En een aantal ontwikkelaars hebben dat al gedaan voor Android. Om zo’n aangepaste versie op jouw telefoon te zetten, moet je jouw telefoon rooten. Een redelijk technische manier om software op je telefoon te zetten. Maar heb je dat gedaan, dan werkt het goed en bijna hetzelfde als de normale versie van Android die je al gewend bent.

Alternatieve Android versies

Tot aan 2016 was de CyanogenMod een veelgebruikte Android fork. Toen dat project werd stopgezet, ging LineageOS verder waar CyanogenMod was gebleven. Later is /e/ daarvan afgeleid als extra veilige versie van Android, door alle Google diensten te verwijderen.

Gaël Duval, de ontwikkelaar van Mandrake Linux, heeft /e/ ontwikkeld. De software is ondergebracht in de e.foundation, een non-profit organisatie die /e/ onderhoudt. Zij stelt /e/ gratis ter beschikking op haar website.

/e/ is Android zonder Google

Kan Android wel functioneren zonder data te lekken naar Google? De ontwikkelaar van /e/ claimt van wel, maar heeft daar een hoop moeite voor moeten doen.

Onafhankelijke onderzoeken van enkele beveiligingsbedrijven tonen aan dat de basisdiensten van Google verwijderd zijn, maar diep in het besturingssysteem soms nog een beetje data lekkage plaats vindt.

De e.foundation heeft deze berichten heel positief opgepakt en doet haar best om ook deze kleine lekkages alsnog te verhelpen.

En dan blijkt dat een wat oudere telefoon met /e/ prima werkt met veel voorkomende apps en zijn updates voortaan via de e.foundation krijgt.

Wordt vervolgd …

In een volgend artikel beschrijven we de resultaten van een praktijktest.