2FA app kiezen voor tweefactor authenticatie

Tweefactor authenticatie via Google Authenticator, Authy, FreeOTP of LastPass? Kies 2FA app voor tweede beveiligingslaag bij inloggen op websites en apps.

Tweefactor authenticatie, kortweg 2FA, is een inlogbeveiliging voor websites en apps in twee stappen. De eerste stap is het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede stap is een 6-cijferige code die je afleest op de 2FA app op je mobiel, en die je vervolgens invult op de website waar je op in wilt loggen.

Google Authenticator, Authy en FreeOTP zijn alle drie 2FA-apps die je op je mobiele telefoon kunt installeren. Daarnaast heeft LastPass – dat is een wachtwoordmanager – ook een 2FA app ingebouwd, dus die kan je ook nog gebruiken.

Meest gebruikte 2FA apps

Elke app heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze op een rijtje:

Google Authenticator

Google Authenticator is van een bekende partij, maar het bedrijf heeft op de naam om alles van je te monitoren. Dus op het gebied van app security zit het wel goed, maar op het gebeid van data privacy is dat een ander verhaal.

En ben je je telefoon kwijt, dan heeft Google Authenticator geen herstelmogelijkheid. Op je nieuwe telefoon, mag je stuk voor stuk al je accounts gaan herstellen.

Authy

Authy heeft een veilige cloud backup en ondersteuning voor meerder apparaten. Naast je telefoon, kun je je tablet gebruiken voor 2FA. Handig als je telefoon kapot of gestolen is. Sommigen veiligheidsexperts zien dit echter als een extra beveiligingsrisico, omdat al je sleutels liggen opgeslagen in de cloud van een ander bedrijf.

Maar als het inloggen zo veilig is dat je er zelf ook niet meer in kunt, heb je weer een ander probleem. Bovendien heb je nog steeds je wachtwoorden als eerste factor, dus zijn wij van menig dat het de moeite loont om een reservekopie achter de hand te hebben in een veilige omgeving.

FreeOTP

FreeOTP is open source en daar is onze redactie een groot voorstander van, omdat de broncode dan door onafhankelijke experts is in te zien en onderzocht kan worden op veiligheid en achterdeurtjes.

Helaas scoort FreeOTP niet heel hoog op gebruikersvriendelijkheid. De app heeft ook al een jaar lang geen updates gekregen en dat is voor een app een lange tijd.

LastPass

LastPass is een wachtwoordmanager en als je daar mee aan de slag wilt, is het goed om eerst een keuze te maken uit de verschillende apps op dit gebied. En als je keuze op LastPass valt, is het handig dat de 2FA optie is ingebouwd.

Kortom, voor elk wat wils. Het belangrijkste punt is dat 2FA je een extra beveiliging geeft voor alle websites en apps waar je op in wilt loggen. Geen wonder dat het bij online bankieren al enige tijd verplicht is.

Beginnen met 2FA?

Lees ook onze handleidingen:

GMail beveiligen met Authy

LinkedIn beveiligen met Authy